łatwe
zombi: Adam jest w stanie wyplewić pole truskawek w 2 godziny, Barbara w 3, Czesław w 4, a Danuta w 5.
Ile zajmie im wyplewienie pola, gdy będą pracować razem?
Wiem, że w zadaniach tego typu jest jeden schemat, tylko nie pamiętam jak to leciało...
30 paź 16:24
Saizou : | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 30 | | 20 | | 15 | | 6 | | 71 | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| + |
| = |
| h
|
| 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | |
czy jakoś tak
30 paź 16:28
zombi: Będę musiał poszperać w necie, bo tam pełno takich zadań jest. Wiem, że do tego zawsze jakiś
schemat był. Ale dzięki
30 paź 16:30
Ania: Chyba raczej tak
| 30 | | 20 | | 15 | | 12 | | 77 | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| |
| 60 | | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | |
30 paź 16:32
Saizou : tak troszku za mało
30 paź 16:34
zombi: jak to działa, chodzi mi o to skąd bierzecie takie fikuśne ułameczki?
30 paź 16:35
Saizou : | | 1 | |
bo całe pole to 1, z Adam wykonuje pracę w 2h zatem całą wykona w |
| inni analogicznie |
| | 2 | |
30 paź 16:38
zombi: | | 1 | |
czyli |
| to inaczej część pracy jaką wykona Adaś w ciągu godziny tak ? |
| | 2 | |
30 paź 16:46
Mila: | | 1 | | 1 | |
W ciągu 1 godziny Adam wykona |
| pracy, Basia |
| pracy...itd |
| | 2 | | 3 | |
| | 77 | |
wszyscy razem wykonaliby |
| pracy (więcej niż całość) |
| | 60 | |
| | 60 | |
pracując razem wyplewią w ciągu |
| ≈47 minut |
| | 77 | |
30 paź 16:47
Saizou : Milo pamiętaj że ja nienawidzę optymalizacji
30 paź 16:48
zombi: No to takie zadanie "Dwóch korektorów, pracując razem, jest w stanie dokonać poprawek w tekście
w czasie 8 godz. Jeżeli każdy z nich wykonywałby tę pracę sam, to pierwszy, bardziej
doświadczdzony korektor zakończyłby ją o 12 godz wcześniej niż drugi. W ciągu ilu godzin każdy
z korektorów wykonałby tę pracę samodzielnie?"
b− bardziej doswiadczony
z− żółtodziób
będzie podobnie
dodatkowo wiemy, że
b=z−12
i jak to rozwiąże to właściwie koniec tak?
30 paź 16:51
Saizou : x− czas potrzebny mniej doświadczonemu
30 paź 16:54
Saizou : i jeszcze po drodze założenie x>12
30 paź 16:55
zombi: 1− cała praca, która zajmuje im 8 godzin
| 1 | |
| − czyli praca jaką wykonają razem w ciągu 1 godziny tak? |
| 8 | |
30 paź 16:56
Saizou : tak
30 paź 16:57
Mila: Założenie : z>12
Podaj wynik.
30 paź 17:00
zombi: | | 1 | |
i wynik, który dostanę to, będzie w godzinach czy dostanę ile zajmuje mu |
| pracy? |
| | 8 | |
30 paź 17:00
anka.kto pomoze?: sorki ze tutaj pisze, ale umiecie chemie ? czy mogłby mi ktos wytłumaczyc takie jedno zadanie.
? proszee jesli mozecie .
30 paź 17:01
zombi: | | 96 | |
Mila z tego dostałem normalne równanie i dostałem wynik z,x czy tam jeszcze inaczej z= |
| |
| | 17 | |
jeśli nie pomyliłem się w obliczeniach
30 paź 17:04
Mila: Pomyłka. Licz jeszcze raz ,
30 paź 17:08
zombi: 8(2x−12)=x
16x−96=x
15x=96 tak?
30 paź 17:12
Mila: nie : wspólny mianownik=x(x−12)
30 paź 17:16
Saizou : x(x−12)=8(2x−12)
30 paź 17:22
zombi: aha lol wgl nie mam mózgu dzisiaj no okej, czyli to x to dostanę już czas w godzinach ? i to
będzie czas w jakim doświadczony zrobi całą pracę czy jej 18?
30 paź 17:24
Mila: Tak, ale podaj wynik.
30 paź 17:24
Mila: Calą pracę.
30 paź 17:25
zombi: x
1=4 x
2=24 pod uwagę biorę drugi prawda? bo niemożliwe, że sam wykonuje pracę szybciej niż z
pomocą
30 paź 17:27
Saizou : albo z innego powodu. Jeśli mało doświadczony wykonuje w 4h to zawodowiec powinien wykonywać
pracę w −8h więc coś nie pasuje, ale można patrzeć również na założenie x>12
30 paź 17:32
Mila: 24, bo miałeś założenie, że z>12.
) znikam, napisz jeszcze jakies zadanie.
30 paź 17:54
zombi: To jest ciekawe "Dla jakich naturalnych n! jest podzielne przez n2"
30 paź 20:57
zombi: dla jakich liczb naturalnych*
30 paź 20:57
zombi: podbijam
30 paź 21:34