matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
serious:
arctgx
lim
x
x→0 wiem, ze to jeden, ale nie wiem jak to wykazac
, w ksiazce wystepuje podstawienie arctgx=alfa ale jakos nie wiem co z tym zrobic, pomoze ktos?
30 paź 16:23
ohayou:
?
30 paź 17:21
Mila:
x=tgα
30 paź 17:27
serious:
i co z tym dalej? no tak, ale to i tak jest jeden, a ja nadal nie wiem jak to pokazac
30 paź 19:43
Mila:
α
→1 dla α→0
tgα
sinα
Możesz jeszcze rozpisać tgα=
i skorzystać, że
cosα
sinα
→1 dla α→0
α
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim%28a%2Ftga+%29+as+a+to+0
30 paź 20:42