lokomotywa moc i przyspieszenie
Ania: Pomoze ktos z fizyki ?

Lokomotywa rozwija moc P= 1800KW i ciągnie po torze poziomym pociąg o masie m=2000ton.
Współczynnik tarcia f= 0.005. Oblicz v max pociągu oraz przyspieszenie, gdy posiada prędkość
chwilowa v = 4m/s.
30 paź 16:15
Domino: na lokomotywę działa siła ciężkości Fg, wiemy że masa = 2 000 000 kg, więc ciężar lokomotywy to
Q=mg, a siła z jaką musi oddziaływać lokomotywa nie zapominając o tarciu F=Q razy
współczynnik tarcia ∫ , ze wzoru na moc wiemy, że P=W/t, a W=Fxs. Po podstawieniu praca to
P=F*s/t =F*V, a F mamy dane, wobec tego wstawiamy i otrzymujemy P=Q∫V i z tego wiedząc, że moc
to 1800kW wyznaczamy Vmax=P/Q∫
z przyspieszeniem mam mały problem , ale jak uda mi się coś zrobić dopiszę
a=F/m
1 lis 22:06
1 lis 22:09
Domino: możesz mi to rozpisać bo nie widzę
1 lis 22:11
Domino: już widzę P=F*V i z tego F=P/V i po podstawieniu mam właśnie a=P/Vm Dziękuję
1 lis 22:15