Proszę o podpowiedź :P
themath: Wykaż, że dla dowolnych a ∍ℛ+ i B∍ℛ+ zachodzi nie równość:
Mam na myśli obraz powstania wyniku. Czyli po prostu mam rozwiązać to równanie ? sprowadzić do
wspólnego mianownika to wyrażenie i następnie pomnożyć nim liczbę po prawej stronie ( {ab} ?
Prosiłbym o małą rozpiskę tego przykładu
30 paź 16:03
ICSP: za mało założeń jest.
30 paź 16:10
gość: najpierw założenia
ab≥0
a≠0 i b≠0
1/a−1/b≠0 ⇒a≠b
30 paź 16:11
Mila: L=14,4
P=
√4*9=
√36 =6⇒L>P
Tw. fałszywe
Natomiast prawdą jest, że
30 paź 16:32
themath: przepraszam błąd w zapisie jest. W wyrażeniu, pod dwójką jest suma a nie różnica tych liczb...
30 paź 17:42