Zad 11 z matury rozszerzony
Max: Zad 11 z matury rozszerzony
Jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Krawędź podstawy ma a a boczna ma 2a. Oblicz pole
płaszczyzny która przechodzi przez krawędź podstawy i przez sródek przeciwległej krawędzi
bocznej. Na szybko pisze bo się spieszę . Prosze o rozwiązanie
13 maj 18:55
Mickej: tam jeszcze trzeba było cosinus kąt pomiędzy krawędzią boczną a krawędzią podstawy z
| | 1 | |
twierdzenia cosinusów wychodziło że cosα= |
| przekrój to trójkąt równoramienny o podstawie |
| | 4 | |
a i ramieniu b
ramie b wyznaczamy sobie z twierdzenia cosinusów trójkąt to połowa krawędzi bocznej widać jak
zaznaczysz przekrój krawędz podstawy i ramie przekroju i wychodzi równanie
| | 1 | |
b2=a2+a2−2*a*a*cosα cosα= |
| |
| | 4 | |
a pole przekroju
| | 1 | |
P= |
| a*h h wyznaczysz sobie z twierdzenia pitagorasa |
| | 2 | |
wszystko podałem z pamięci
13 maj 19:02
Mickej: jade po browary i brykiet na grilla
13 maj 19:04
Max: | | a√5 | |
a jaką odpowiedz mieliście co do tego Pola? ja miałem |
| jeśli dobrze pamiętam |
| | 4 | |
13 maj 19:51
misisi: skoro cosinus rownal sie 1/4 to wychodizlo
ze polowa krawedzi podstawy rowna sie 1 a krawedz boczna rowna sie 4 , zatem cala krawedz
podstawy rowna sie 2.
czyli pasuje to do warunkow zadania, ze
a − krawedz podstawy = 2
2a − krawedz boczna = 4
i nie mozna bylo na liczbach tego zrobic?
13 maj 19:53
13 maj 19:54
Mickej: ja miałem tak jak Eta
13 maj 20:29
misisi: a na liczbach nie moze byc:(?
13 maj 21:05
Mariusz: Mickey możesz mi pomóc w tym zadaniu co pisałem
13 maj 21:06
13LateK: mi wszyło a2 pierwiastków z trzech przez 2
13 maj 21:18
Mickej: bo ty masz 13 latek i dlatego
13 maj 21:20
Damian: a mi sie popieprzyło i wyszło zle...

wyszło mi z
√15 przez cos tam nie wiem...
13 maj 21:45
Max: Ja nie pamiętam czy ten a
2 czy a xD Zniszczę się za to
13 maj 21:57
Eta:
Tak trzymaj Mickej i na AGH
13 maj 21:59
Eta:
Max ....... pole musi być w jednostkach kwadratowych



więc musi być
a2 
( żalllllllllll )
13 maj 22:00
Czarny jeż: Takie proste zadanie... A tak odwaliłem. Na samym początku juz sie skresliłem, bo... zamiast
liczyć cosinusa policzyłem sinusa. I dumny z siebie cały czas przepisywałem √15/2
13 maj 22:29
Darek: a ja jak dawalem (2a)
2 to wyszlo mi 2a
2, ... i w sumie cosα=−
12 ... i wiedzialem ze mam
jakiegos starsznego babola i nie moglem go znalesc a szukalem 3 razy

mimo ze wiedzialem ze
nie moze byc minusowy

ja wiedzialem ze tak bedzie xd jak wiedzialem ze zrobie babola

kto mnie przytuli
13 maj 22:31
13 maj 22:32
13 maj 22:33
Eta:
Darek?......... 2
2 = 4 ...........

Na maturze wszystko możliwe


( stres ....... daje znać kazdemu
13 maj 22:35
Mickej: no np ja

8/2=1/2

ale to chyba jedyny błąd jaki znalazłem
13 maj 22:36
13 maj 22:38
Mickej: to też a nawet mnie ten wynik za bardzo nie zdziwił bo był nieskończony ciąg geometryczny

więc
|q|<1 ale nie jest zle
13 maj 22:39