działanie
majka: (√2+1)+(√2−3)2
30 paź 15:46
ICSP: = √2 − 1
30 paź 15:47
majka: a jak do tego dojść ? rozpiszesz ?
bo mi wychodzi coś takiego:
2√2−22 = 2
√2 − 1
pewnie dlateo, że zawsze mi się mieszają działania na tych pierwiastkach
30 paź 15:50
majka: potrafiłby mi ktoś to wytłumaczyć?
30 paź 15:57
ICSP: | 2√2 − 2 | | 2(√2 −1) | |
| = |
| = √2 − 1 |
| 2 | | 2 | |
30 paź 16:00
majka: mam takie osobne pytanie :
czy √2 − 1 = 1√2+1 ? bo nie rozumiem
(czy lewa strona równa się prawej w powyższym przypadku?)
30 paź 16:03
ICSP: | | 1 | |
pytasz czy √2 − 1 = |
| |
| | √2 + 1 | |
30 paź 16:06
majka: tak właśnie o to
30 paź 16:09
ICSP: W takim razie jest to prawda
30 paź 16:10
majka: ahaa już czaję

bo mianownik trzeba pomnożyć przez jego odwrotność ?
30 paź 16:12
ICSP: przez jego sprzężenie a nie odwrotność.
30 paź 16:15
majka: no tak rozumiem, po prostu pomyliłam się w słowach, dzięki
30 paź 16:23