funkcja
karolinaa: Funkacj g dana jest wzorem g(x) = x2+2x znajdz takie dwa argumenty różniące się o 3 dla których
funkcja g przyjmuje te samą wartość
30 paź 15:45
ICSP: mam ze :
y = x2 + 2x
szukam takich x1 oraz x2 dla których jest spełnione :
f(x1) = f(x2) :
(x1)2 + 2x1 = (x2)2 + 2x2
przy czym :
x2 = x1 + 3
i mam równanie :
(x1)2 +2 x1 = (x1 + 3)2 + 2x1 + 6
(x1)2 +2 x1 = (x1)2 + 6x1 + 9 + 2x1 + 6
6x1 = −15
x1 = −2,5
x2 = 0,5
Odp te argumenty to 0,5 oraz −2,5
30 paź 15:57
karolinaa: Dziękuje bardzo
30 paź 16:01
Mila: x2+2x=(x+3)2+2(x+3) rozwiąż równanie.
x1=−2,5 i x2=0,5
30 paź 16:02