Ciągi
Zibi: Mam drobny problem z zadaniem z ciągów:
Trzy liczby, które tworzą ciąg arytmetyczny, dają w sumie 39. Jeśli od pierwszej i od trzeciej
liczby odjąć 3, a od drugiej 5, to otrzymane różnice utworzą ciąg geometryczny. Znajdź liczby
tworzące ciąg arytmetyczny.
a, b, c − ciąg arytmetyczny
a − 3, b − 5, c − 3 − ciąg geometryczny
a + b + c = 39
b = (a + c)/2
(b − 5)2 = (a − 3)(c − 3)
Z powyższego układu równań wychodzi następujące równanie:
a2 − 26a + 133 = 0
Zatem po obliczeniu otrzymujemy, że a = 7 (b = 13, c = 19) lub a = 19 (b = 13, c = 7).
Poszukiwanymi liczbamy tworzącymi ciąg arytmetyczny są 7, 13, 19 lub 19, 13, 7.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. W odpowiedzi w zbiorze zadań podany jest tylko jeden zestaw
liczb (7, 13, 19). Dlaczego w odpowiedzi nie został uwzględniony drugi zestaw (19, 13, 7)?
Przecież to są tak jakby dwa różne rozwiązania, bo a = 7, b = 13, c = 19 lub
a = 19, b = 13, c = 7. Mógłby mi ktoś wyjaśnić, gdzie jest błąd lub nieścisłość?
13 maj 18:49
Zibi: up
13 maj 21:24
Basia: W odpowiedziach. Twoje rozwiązanie jest poprawne.
No chyba, że coś przeoczyłeś w treści. Na przykład słowo "rosnący".
Jeżeli nie przeoczyłeś, wszystko jest w porządku.
13 maj 21:48