ostrosłupy
Agnieszka: ściana ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym w którym
ramiona mają długość 2 cm, a kąt między nimi jest równy 30* (stopni). Oblicz pole powierzchni
całkowitej tego ostrosłupa.
30 paź 15:08
Aga1.: P−Pole jednej ściany bocznej
b=2,α=30
0
Pole podstawy
a wyliczysz z twierdzenia cosinusów
a
2=b
2+b
2−2b
2cosα
a=
P
c=P
p+3*P=
dokończ
30 paź 15:30
Agnieszka: czyli Pc= 2
√3
30 paź 15:41
Agnieszka: dzięki wielkie
30 paź 15:42
Agnieszka: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o podstawie ABCD i wierzchołku S.
Punkt P jest środkiem AS. Wyznacz cosinusy kątów trójkąta ACP, jeśli krawędź boczna ostrosłupa
ma długość równą krawędzi jego podstawy.
A z tym mi ktoś pomoże
30 paź 17:42