Znajdź pochodną funkcji.
Dianka: x
3/(x+1)
2 jak będzie wyglądała pochodna tej funkcji
30 paź 14:18
Jack:
jakieś pomysły?
30 paź 14:20
Ann: | (x3)'*(x+1)2−x3*((x+1)2)' | | 3x2(x+1)2−x3*2(x+1) | |
| = |
| |
| ((x+1)2)2 | | (x+1)4 | |
30 paź 14:21
Dianka: Właśnie do tego doszłam, tylko nie do końca wiem co dalej z tym zrobić, muszę jeszcze ekstrema
wyznaczyć, zrobić rysunek.
30 paź 14:23
Ann: wez to troche poredukuj

moze cos sie skroci
30 paź 14:24
Ann: | | 3x4+6x3+3x2−2x4−2x3 | | x4+4x3+3x2 | |
...= |
| = |
| |
| | (x+1)4 | | (x+1)4 | |
ekstrema funkcja bedzie miala tam gdzie ta pochodna = 0
czyli
x
4+4x
3+3x
2=0 przy zal ze x≠−1
x
2(x
2+4x+3)=0
x
2 (x + 3) (x + 1)=0
czyli ekstrema w pktach : 0 i −3
30 paź 14:30
Dianka: dziękuję
30 paź 14:35
Bogdan:

x ≠ −1
| | x4+4x3+3x2 | | x2(x + 1)(x + 3) | | x2(x + 3) | |
y' = |
| = |
| = |
| |
| | (x + 1)4 | | (x + 1)4 | | (x + 1)3 | |
maksimum dla x = −3, innych ekstremów nie ma
30 paź 15:14
Bogdan:
W punkcie x = 0 może być punkt przegięcia
30 paź 15:15