statys
eF: Wyniki egzaminu ze statystyki:
3,3,4,4,2,5,5,5,3,3,3,5,5,5,5,5,4,4,4,4,4,4,2,3,3,4,4,4,4,5,5,5,5,3,5,5,5,4,
4,4,2,2,5,5,3,4,4,5,4,3.
Utworzyć szereg rozdzielczy, wyznaczyć liczebność i liczebność skumulowaną, częstość i częstość
skumulowaną oraz obliczyć średnią i odchylenie standardowe. Narysować wykresy.
Ze średnią i odchyleniem standardowym dam radę, ale zresztą...proszę o pomoc. O co chodzi z tym
"szeregiem rozdzielczym"? Jak się go tworzy?
30 paź 14:05
30 paź 14:06
eF: Właśnie czytałam wszystko zanim tu to napisałam, ale mi to nic nie mówi...
30 paź 14:08
Jack:
przecież masz tam nawet przykład...
30 paź 14:12
eF: Chodzi o to, żeby to zapisać po kolei od 2 do 5?

?
30 paź 14:13
Jack:
możesz i od końca − bez znaczenia. Stwórz tabelkę na wzór tej z linka.
30 paź 14:16
eF: Ok, a jak policzę średnią normalnie i po utworzeniu tego szeregu, to wynik będzie taki sam czy
inny?
30 paź 14:20
Jack:
dodawanie jest przemienne, mnożenie ewentualnie też
30 paź 14:28
eF: a po polskiemu?
30 paź 14:29
eF: myślałam może że
Bo w innym zadaniu mam policzyć najpierw normalnie średnią, odchylenie, medianę itd. pozniej
utworzyc szereg i policzyc jeszcze raz to wszytsko i sprawdzić czy wyniki są takie same czy
różne, dlatego pytam czy BĘDĄ TAKIE SAME CZY RÓŻNE>?
30 paź 14:30
30 paź 14:36
eF: A to świetnie, jeszcze bardziej nie rozumiem niż na początku. ...
Środek przedziału? czyli w tym wypadku co wyżej np. co będzie tym środkiem?
30 paź 14:44
eF: A jak zrobiłam ten szereg i wyliczyłam liczebność i częstość, to jak mam jeszcze wyliczyć
liczebność SKUMULOWANĄ i częstość SKUMULOWANĄ?
30 paź 14:46
Jack:
pliiiz, google! Pierwszy raz widzę podobne rzeczy, ale naprawdę nie mam problemów żeby je
odnaleźć w necie.
Co do środka przedziału, albo przeczytaj ze zrozumieniem prezentację (jeden, dwa wzory) albo
zapytaj wujka Google.
30 paź 14:48
eF: wzór już z prezentacji ogarnęłam, dz przydał się. Co do reszty jakoś może się coś uda mi
przyswoić samej... dz za pomoc.
30 paź 14:52
30 paź 14:58
emka: Witam. Mógłby ktoś sprawdzić mi tylko czy średnia tego zadania z samej góry wyniesie 4?
2 lis 13:29
emka: liczyłam to wg tego wzoru bo to (jesli sie nie mylę) jest szereg punktowy...:
| | ∑xi * ni | |
średnia= |
| = 200/50 = 4 |
| | n | |
Proszę o odpowiedź...
2 lis 13:31