logarytmy
ventura: | 3log10 − log40 | |
| jak to zrobic bo mi dziwne liczby wychodza |
| 2log25 − 3log125 | |
30 paź 13:41
Ajtek:
Pokaż te liczby, sprawdzę.
30 paź 13:42
Ajtek:
I czy dobrze przepisałeś zadanie.
30 paź 13:43
ventura: zadanie jest dobrze przepisane
30 paź 13:45
Piotr:
Witaj
Ajtek 
wynik calkiem przyjemny
30 paź 13:48
ventura: | log103 − log40 | |
| |
| log252 − log1253 | |
30 paź 13:48
Ajtek:
Faktycznie wychodzą brzydkie liczby w mianowniku.
30 paź 13:48
Ajtek:
Cześć
Piotr 
.
Co rozumiesz przez pojęcie przyjemny?
30 paź 13:48
30 paź 13:49
ventura: wynik prawidłowy tylko jak to wyszło
30 paź 13:50
Ajtek:
Czyżbym jeszcze spał?
30 paź 13:51
Ajtek:
Choroba śpię

.
30 paź 13:51
Ajtek:
Tzn. spałem
30 paź 13:52
Ajtek:
W mianowniku masz log0,00032, teraz kombinuj z wyciągnięciem potęgi.
30 paź 13:53
ventura: pomoze ktos?
30 paź 13:53
Piotr:
podpowiedź:
log25=log52= 2 log5
30 paź 14:00
ventura: a da sie 10 podniesc do potegi zeby wyszło 0.00032?
30 paź 14:00
ventura: log0.00032 = 5log0.2
30 paź 14:02
Piotr:
ogolnie sie da

rób co Ci pokazałem

jak nie wiesz to rozpisze.
30 paź 14:03
Ajtek:
To nie musi być koniecznie 10

.
30 paź 14:03
ventura: no wyszło mi 5log0.2 dobrze?
30 paź 14:04
ventura: no jak nie musi byc 10 jak logarytm bez podstawy ma zawsze 10
30 paź 14:04
Ajtek:
Teraz kombinuj jak 0,2 zamienić na 5

.
30 paź 14:04
Piotr:
nie
30 paź 14:04
ventura: nie mam pojecia
30 paź 14:05
Ajtek:
Zobacz co napisał Piotr, 2log5
30 paź 14:05
ventura: widze no i?
30 paź 14:06
Ajtek:
Teraz zamień 0,2 na 5 w pewnej potędze

.
30 paź 14:07
Piotr:
| | 1000 | |
licznik : log |
| =log25=2log5 |
| | 40 | |
mianownik : 4log5−9log5
dokoncz
30 paź 14:07
Piotr:
mozna szybciej
Ajtek
30 paź 14:08
ventura: ale ja nie rozumiem co tu dokonczyc
30 paź 14:08
Ajtek:
Wiem, ale jak już jesteśmy przy postaci 5log0,2 to jazda z 5
30 paź 14:09
30 paź 14:10
Piotr:
@ventura
wszedzie robisz zeby miec log5
30 paź 14:11
ventura: | | 2log5 | |
mam postac |
| i co dalej? |
| | 5log0,2 | |
30 paź 14:12
Ajtek:
| | 2 | | 1 | |
A 0,2= |
| = |
| =5 −1  . |
| | 10 | | 5 | |
30 paź 14:12
ventura: wychodzi na to ze i tak tego nie zrozumie
30 paź 14:15
Ajtek:
Czego nie rozumiesz?
30 paź 14:18
Piotr:
3log10 − log 40 = log 25 (po wyliczeniach) to rozumiesz ?
2log25 − 3log125 = 2log52−3log53=4log5−9log5= −5 log5 rozumiesz ?
30 paź 14:19
ventura: tak. dzieki
30 paź 14:21