witam
zvidek: mam
54−x=|x| i nie wiem jakie założenia mogę tu przyjąć.
Proszę o pomoc
30 paź 12:43
Aga1.: x≠4
i rozpatrywać w przedziałach (−∞,0) i <0,∞)−{4}
30 paź 12:52
Tad:
... tyle, że dla x=0 mamy sp...

?
30 paź 13:20
Aga1.: Gdy x∊(−
∞, 0) to IxI=−x
−x(−x+4)=5
x
2−4x−5=0
x
1=−1 v x=5∉(−
∞,0)
Gdy x∊<0.
∞)−{4}
dokończ
30 paź 14:32
pigor: ... z warunków zadania :
54−x= |x| i 4−x>0 ⇒ (*)
x<4 i (x= −
54−x lub x=
54−x) ⇔
⇔ (x(4−x)=−5
lub x(4−x)=5) ⇔ (x
2−4x−5=0
lub x
2−4x+5=0) , stąd i np.
wzorów Viete'a ⇔ (x=5 lub x=−1 lub x∊∅) i z (*) x<4) ⇔
x∊{−1} . ...
30 paź 15:23