matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
majka00:
5
10x +
√
5
+
−
3
√
8x
2
+ sinx
2x
2
√
x
30 paź 12:29
think:
wystarczy zapisać to trochę inaczej i skorzystać z wzorów na pochodną:
5
5
=
x
−2
2x
2
2
10x +
√
5
= 10x
1/2
+
√
5
x
−1/2
√
x
3
√
8x
2
= 2x
2/3
(x
a
)' = ax
a − 1
(sinx)' = cosx
30 paź 13:30