matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY!!!
kasia:
w trapezie prostokatnym kat ostry ma miarę 60' a podstawy maja 10cm i 16 cm długości. Oblicz pole i obwod tego trapezu
13 maj 18:40
Eta:
x= 16 − 10 = 6
h
x
= tg60
o
to h= 6*
√
3
h= 6
√
3
z tw. Pitagorasa: k
2
= h
2
+x
2
k
2
= 36*3+ 36 => k
2
= 144 to
k = 12
podstaw do wzoru na pole trapezu ...... oblicz Ob= h+ 16 + 10 +k. ...... policz
13 maj 21:02