Zadanie ze studiów
Ja: Podaj wartość logiczną wyrażenia w zależności od wartości parametru p:
http://i.imgur.com/M830H.png
Przepraszam za taką formę zapisu.
Proszę o wytłumaczenie co najpierw trzeba z tym zrobić. Nie wiem jak się za te przykłady
zabrać, ale myślę, że jak zobaczę jak to się rozwiązuje, to sobie poradzę.
30 paź 11:57
aniabb: jeśli następnik implikacji jest prawdziwy to wyrażenie jest prawdziwe niezależnie od
poprzednika
jeśli następnik implikacji jest fałszywy to wyrażenie jest prawdziwe tylko gdy poprzednik jest
fałszywy
30 paź 12:00
aniabb: masz fałszywy następnik
w pierwszym nawiasie masz funkcję kwadratową ..policz deltę i dla jakich p <0 wtedy nawias
prawdziwy a całość fałszywa
w przeciwnym przypadku odwrotnie
30 paź 12:02
aniabb: i dla jakich p mamy Δ<0
30 paź 12:03
Ja: Dziękuję za odpowiedź. To akurat wiedziałem, ale nie wiem co robić dalej.
w d) następnik jest fałszywy, prawda? więc poprzednik musi być fałszywy, żeby wyrażenie
logiczne było prawdziwe?
Teraz mam sprawdzać dla jakich wartości współczynnika p, poprzednik jest fałszywy?
30 paź 12:03
aniabb: dla p<5
30 paź 12:05
konrad: d) drugi nawias jest fałszem
żeby pierwszy nawias był prawdą dla każdego x∊R, to delta musi być ujemna
Δ=(−1)2−4*1*(1/2)p−3
Δ=1−4*(1/2)p−3
1−4*(1/2)p−3<0
−22*23−p<−1
−25−p<−20
5−p>0
p<5
zatem dla p<5 pierwszy nawias jest prawdą czyli:
1 ⇒ 0 = 0 czyli całe wyrażenie jest fałszem
dla p≥5 pierwszy nawias jest fałszem czyli:
0 ⇒ 0 = 1 czyli całe wyrażenie jest prawdą
no i na podobnej zasadzie pozostałe
30 paź 12:06
Ja: Dziękuję. Już wiem o co chodzi.
30 paź 12:09
Ja: Mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego zakładamy, że Δ<0?
30 paź 12:37
konrad: bo dla Δ<0 wykres paraboli nie ma punktów wspólnych z osią x i wtedy dla wszystkich x dana
nierówność jest większa od zera
30 paź 12:40