%
alice: Pomóżcie !
Wyznacz:
a) 2,5% liczby 160
b) 112% liczby 125
c) liczbę, której 45% jest równe 18
d) liczbę o 225% większą od 8
JAK TO SIĘ ROBI

30 paź 11:21
Aga1.: a i b
2,5%*160=
112%*125=
30 paź 11:23
Piotr:
procent zamien na liczbe. procent to 1/100.
b) podobnie
c) i d)
mozesz skorzystac z proporcji np.
45% − 18
100 % − x
sprobuj dokonczyc
30 paź 11:25
alice: ok dziękuję wam!

poradzę sobie z tym!
a mam jeszcze parę pytań, bo musze zrobić wiele zadań powtórkowych

Podaj rozwinięcie dziesietne ułamka zwykłego. Zaokrąglij je do trzciego miejsca po przecinku.
Czy jest jest to przybliżenie z nadmiarem, czy z niedomiarem?
a)
856
b)
6233
moglibyście mi napisać jak zrobić to rozwinięcie i co to znaczy "przybliżenie z nadmiarem i
niedomiarem"
30 paź 11:35
aniabb: rozwinięcie to wynik jak na kalkulatorze wciśniesz 85 / 6
30 paź 11:37
aniabb: =14,166666666666666666666666666667
teraz jak zaokrąglasz to masz 14,167 czyli liczbę trochę większą ..czyli z nadmiarem
30 paź 11:38
aniabb: gdybyś zaokrąglała liczbę 2,17232 ≈ 2,172 to masz mniejszą czyli z niedomiarem
jeśli pierwsza cyfra która znika jest mniejsza od 5 to zaokrąglasz w dół i masz z niedomiarem
gdybyś zaokrąglała liczbę 2,17282 ≈ 2,173 to masz większą czyli z nadmiarem
jeśli pierwsza cyfra która znika jest większa od 5 to zaokrąglasz w górę i masz z nadmiarem
30 paź 11:41
alice: aaa !

dziękujęę
30 paź 11:46
alice: a wyłączanie czynnika przed pierwiastek ?
a)√72
b)3√500
c) 3√625
to jak to zrobić ?
30 paź 11:50
Piotr:
polecam rozklad na czynniki
30 paź 11:53
aniabb: albo rozłozyć na liczby pierwsze..albo rozłozyc na jakies liczby o których wiemy że się dadzą
spierwiastkować
np √72 = √36*2 = √36*√2=6√2
30 paź 11:53
Piotr:
72 |2
36 |2
18|2
9|3
3|3
1
√72 = 3*2√2 = 6√2
30 paź 11:55
aniabb: 3√500=3√125*4=53√4
albo 3√500=3√5*5*5*4=53√4
30 paź 11:55
Aga1.: Rozłóż liczby podpierwiastkowe na czynniki i zapisz w postaci iloczynu tak, by przynajmniej z
jednej dało się wyliczyć pierwiastek
72=36*2
√72=√36*2=√36*√2=6√2
500=125*4
3√500=3√125*4=3√125*3√4=53√4
30 paź 11:55
alice: a ten z pierwiastekiem 3ciego stopnia? mogłabyś mi rozłożyć? żebym wiedziała jak to policzyć ?
30 paź 11:56
Piotr:
oczywiscie trzeba wiedziec kiedy liczba jest podzielna przez 2,3,4 itd
30 paź 11:57
alice: no ok, dzięki wam
30 paź 11:57
Gabi: 5:12
8 wrz 22:17