równania z wartością bezwzględną
Mila: Wykaż, że równania Ix+1I − Ix+4I = −5 oraz IxI + I x+2I= 1 nie mają rozwiązań.
Proszę uprzejmie o dokładne wyjaśnienie, bo jakoś nie mogę tego zrozumieć. Dziękuję bardzo za
rozwiązanie.
30 paź 10:50
Aga1.: Rozwiążę Ci drugi przykład, pierwszy podobnie.
Np. tak
To co jest między wartością bezwzględną przyrównaj do 0 i rozwiąż równania.
x=0, x=−2
Zaznacz otrzymane liczby na osi liczbowej. Liczby te podzielą oś liczbową na trzy części.
(−∞,−2), <−2,0), <0,∞)
Rozwiązujesz równania 3 razy.
1. gdy x∊(−∞,−2), to
IxI=−x, Ix−2I=−(x−2)=−x+2
Równanie ma postać
−x−x+2=1
−2x=−1
x=1/2∉(−∞,−2), więc liczba 1/2 nie jest rozwiązaniem.
Przeczytaj i napisz, czy wszystko jest zrozumiałe.
Wtedy przejdę do 2 i 3 przypadku.
30 paź 11:00
Aga1.: Mila, milczysz, więc nie będzie dalszego ciągu, bo nie wiem,czy rozumiesz.
30 paź 11:30
pigor: ...np.
2)
|x|+|x+2|=1 równanie to oznacza na osi liczbowej, że szukam takich x, których suma
odległości od 0 i −2 jest równa 1; niestety ta suma nie może być mniejsza od 2 i koniec −
równanie sprzeczne ma 0 rozwiązań (
x∊∅) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób algebraiczny np. taki:
|x|+|x+2|=1 ⇔ |x+2|=1−|x| i 1−|x| ≥0 ⇔
⇔ |x+2|=1−|x| i |x| ≤1 ⇔ |x+2|=1−|x| i −1≤ x ≤1 ⇔
⇔ (−1≤ x <0 i x+2= 1+x)
lub (0≤ x ≤1 i x+2= 1−x) ⇔
⇔ (−1≤ x <0 i 2=1)
lub (0≤ x ≤1 i x= −
12) ⇒
x∊∅ c.n.w. ...
30 paź 11:32