pilne!!
Paulaaa: krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6 a krawędź boczna 4. oblicz
cosinus kata nachylenia kata sciany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
muszę teraz rozwaizać bo mam sprawdzian.
30 paź 10:44
aniabb: załóż jeszcze 20 postów na pewno będę szukać ...
30 paź 10:56
30 paź 11:08
Paulaaa: na pewno dobrze?
30 paź 11:09
Paulaaa: Wysokość podstawy h1=3√3
wysokość ściany bocznej h2=√7
cosα=((3√3)2+(√7)2−42)/(2*3√3*√7)=√21/7
30 paź 11:10
Paulaaa: a nie tak?
30 paź 11:10
gość: to samo wyjdzie
30 paź 11:11
aniabb: teraz myśl sama .. masz czas skoro masz zadania rozwiązane
30 paź 11:11
Paulaaa: ale to nie dla mnie, to dla kolegi,
30 paź 11:12
aniabb: to daj mu wybór
30 paź 11:12
Paulaaa: i zalezy mi na casie dlatego pare watkow zrobiłam
30 paź 11:13
aniabb: no i masz bałagan
30 paź 11:15
Paulaaa: wiem, ale tez przez sms mu wszystko przepisuje. mogłabyś mi wkoncu powiedzieć jakie jest
rozwiazanie?
30 paź 11:15
Paulaaa: a skad sie tam wział pierwisstek z 7 i 42? kolega pyta, czas sie konczy:((
30 paź 11:16
aniabb: przecież Ci napisali że to jest to samo i to jest to samo
30 paź 11:16
aniabb: weź mój ..tam jest wszystko od razu
30 paź 11:17
aniabb: √7 wychodzi z pitagorasa bo liczysz wysokość boku
30 paź 11:17
Paulaaa: a mozesz szybkko wszystko rozpisać

bo on chyba nie ogarnia
30 paź 11:20
gość: wysokość podstawy wysokość ściany bocznej i krawęź podstawy tworzą trójkąt z szukanym kątem
Wystarczy skorzystać z tw cosinusów
30 paź 11:23
aniabb: będzie pamiętał żeby się pouczyć przed
30 paź 11:23
Paulaaa: uczył się, na korki chodził i nic. a z innych tematów jest dobry tylko tego pojac nie moze.
30 paź 11:25
aniabb: a to już wiem skąd tam takie dziwne liczby
30 paź 11:25
aniabb:

h=
√42−32=
√7
30 paź 11:26
gość: wysokość podstawy liczymy ze wzoru na wys w trójkącie równobocznym 6√3/2
wysokość ściany bocznej z tw pitagorasa h2=42−32 i stąd wychodzi √7
Dostajemy trójkąt o bokach 4 √7 i 3√3
z tw cosinósów cosα=((3√3)2+(√7)2−42)/(2*3√3*√7)=√21/7
30 paź 11:26
Paulaaa: juz za poźno, no alę dzięki za pomoc.
30 paź 11:28
aniabb:
| | niebieska | | 1/3 wysokości podstawy | | 1/3*3√3 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | zielona | | wysokość boku | | √7 | |
30 paź 11:30
Paulaaa: dobra, dziekuję za pomoc.
30 paź 11:31
aniabb: przepisz mu ..przyda się wcześniej czy później ..
30 paź 11:31
Paulaaa: ok
30 paź 11:42