sa to pochodne
potrzebujacy: PROSZĘ O POMOC.PILNE
30 paź 10:42
gość: =(3x√x2−cos2x − ln(5x3)(2x+2sin2x)*1/2*(x2−cos2x )−1/2)/(x2−cos2x)
wystarczy uprościć
30 paź 11:20
cookies: a mozesz mi powiedziec skad to wzieles ? z jakiego wzoru skorzystales?
30 paź 11:24
gość: wzór na pochodną ilorazu znasz? Jeśli f=ln(5x3) a g= √x2−cos2x to pochodna(
f/g)'=(f'*g−g'*f)/g2
30 paź 11:36
gość: ln(5x3) jest funkcją złożoną wzór na pochodną funkcji zlożonej to pochodna funkcji zewnętrznej
razy pochodna funkcji wewnętrznej
pochodna lnt=1/t
pochodna 5x3=15x2
pochodna ln(5x3) =[1/(5x3)]*15x2=3/x
30 paź 11:39
gość: teraz druga funkcja podobny przypadek
√x2−cos2x
pochodna √t=1/2*t−1/2
pochodna x2=2x
pochodna cos2x =−2sin2x (tu też jest złożona wewnętrzna to 2x zewnętrzna cos)
pochodna √x2−cos2x =1/2*(x2−cos2x)−1/2*(2x+2sin2x)
30 paź 11:44
gość: podstawiając do wzoru na pochodną ilorazu mamy
=[3/x*√x2−cos2x − ln(5x3) *1/2*(x2−cos2x)−1/2*(2x+2sin2x)]/(x2−cos2x)
30 paź 11:48