Pomoze ktoś
taki sobie: wyznaje iz nie ogarniam tego . Mam obliczyć 1√4n2+7n − 2n ze wzoru a2 −b2=
(a−b)(a+b)
No i nie wiem jak . W liczniku jest 1 .
30 paź 10:27
aniabb: użyj dużego U do ułamka .. jak daleko sięga pierwiastek w mianowniku?
30 paź 10:34
aniabb: i może całość zadania
30 paź 10:34
taki sobie:
pierwiastek siega do 7n , −2n jest tez w mianowniku , a w liczniku jest 1 . sorki za
zamieszanie:0
30 paź 10:38
aniabb: aha więc jeśłi tak
| 1*(√4n2+7n +2n) | |
| = |
| (√4n2+7n −2n)(√4n2+7n +2n) | |
| √4n2+7n +2n | | √4n2+7n +2n | | n(√4+7/n +2 | |
| = |
| = |
| = |
| 4n2+7n −4n2 | | 7n | | 7n | |
jeśli n→
∞ granicą jest 4/7
30 paź 10:42
taki sobie: Dzięki jestes wielka
31 paź 14:41