matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
ANKA:
Proszę o wyliczenie
5
6
:5
4
+ 5
5
* 5
−2
−(5
2
)+5
−4
5
−6
30 paź 10:06
pigor:
..., nie jasne jest co ten nawias tam robi
, ale cóż, wtedy np. tak:
5
6−4
+5
5−2
−5
2
+5
−4
5
2
+5
3
−5
2
+5
−4
... =
=
=
5
−6
5
−6
5
3
+5
−4
=
= 5
3+6
+5
−4+6
=
5
9
+5
2
= 5
2
(5
7
+1)=
25(5
7
+1)
. ...
5
−6
30 paź 10:31
ANKA:
dziękuję
30 paź 10:48