hej
doremi: x3 −7x +6
Jak to rozłożyć?
30 paź 09:58
pigor: ... np. tak :
x3−7x+6= x
3−x−6x+6= x(x
2−1)−6(x−1)= x(x−1)(x+1)−6(x−1)=
= (x−1) (x
2−x−6)= (x−1) (x
2+2x−3x−6)= (x−1) [x(x+2)−3(x+2)]=
(x−1)(x+2)(x−3) . ...
30 paź 10:05
doremi: Dziękuję
30 paź 10:06
pigor: .... o kurcze tam (x2+x−6) powinien być znak +, więc jeszcze raz dalej
30 paź 10:12
pigor: od tego miejsca
= (x−1)(x
2+x−6)= (x−1)(x
2−2x+3x−6)= (x−1){x(x−2)+3(x−2)]=
(x−1)(x−2)(x+3) i teraz
jest o.k. , przepraszam . ...
30 paź 10:16
pigor: ... no to ...

na przeprosiny, może jeszcze inny sposób np taki:
x3−7x+6= x
3−x
2+x
2−x−6x+6= x
2(x−1)+x(x−1)−6(x−1)= (x−1)(x
2+x−6)=
= (x−1)(x
2+3x−2x−6)= (x−1)[x(x+3)−2(x+3)]=
(x−1)(x+3)(x−2) . ...
30 paź 10:23
doremi: Dzięki jeszcze raz

Też mi coś niepasowalo , więc jeszcze nie jest że mną tak źle
30 paź 10:41
pigor: ... cieszę się , że cię ...

dowartościowałem swoim błędem ... nieuwagi i pozdrawiam na
drodze − wcale nie trudnej − matematyki szkolnej. ...
30 paź 10:47