proszę o pomoc
lucas9393: jak obliczyć jeżeli tylko mamy skład procentowy
84procent−C, 16procent−H
trzeba zapisać wzór sumaryczny C__H__
stosunek masowy
i mase cząsteczkową
29 paź 23:03
sushi_ gg6397228:
to podstawiasz metodą prób i błędów
C2H6 ma ... u i sprawdzasz czy % są ok; jak nie to nastepny alkan (jak nie pasuje alkan,
to moze alken lub alkin)
29 paź 23:07
aniabb: dzielisz przez masy cząsteczkowe żeby mieć skład ilościowy
C
7H
16
stosunek masowy C/H = 84/16 = 21/4
masa cząsteczkowa 7*12u+16*1u=84+16=100u
29 paź 23:07
lucas9393: a jakby to było jakby był podany sam stosunek masowy?
np. 3:1
29 paź 23:13
aniabb: tak samo
29 paź 23:15
aniabb:
| 3/12 | | 1 | |
| = U{0.25){1}= |
| |
| 1/1 | | 4 | |
CH
4
29 paź 23:16
lucas9393: no ale to równie dobrze może być 12/6 lub 24/12
29 paź 23:18
lucas9393: znaczy 36/12
29 paź 23:20
aniabb: ze składu otrzymujemy wzór empiryczny czyli bierzemy najprostszy
29 paź 23:20
Ajtek:
aniabb czy Ty jesteś chemikiem?
29 paź 23:21
aniabb: też
29 paź 23:22
Ajtek:
Ło masz, wszechstronnie wykształcona

.
No to ja znikam, bo nie wiem czy 2+2 zawsze=4

.
29 paź 23:28
aniabb: 
słodkich snów

ale nie zawsze
29 paź 23:29
Ajtek:
Pamiętam2+2=0 jak kalkulator odmówi posłuszeństwa

A spać jeszcze nie idę. To był mój komentarz mojej niewiedzy w porównaniu do Twojej

.
29 paź 23:31
lucas9393: dziękuję za pomoc
29 paź 23:34
aniabb: oj tam.. zaczęłam chemię .. ale zawsze pasjonowała mnie matematyka.. tylko bałam się ze po
matematyce to można zostać tylko nauczycielem (o aktuariuszach usłyszałam za późno)... więc
skończyłam na fizyce
29 paź 23:40
Ajtek:
| | at2 | |
Moja pamięc z fizyki kończy się na wzorze V=V0t+ |
|
|
| | 2 | |
Jestem po mat−fizie w ogólniaku

.
No, może lekka przedsada, z tą moją pamięcią. Ale za pomoc w fizykcę to się nie biorę.
29 paź 23:43
aniabb: trochę praktyki i przypomnisz sobie
29 paź 23:46
Ajtek:
Taaa, matmę praktykuję od 3 lat i luki w pamięci nadal mam

Z fizyką nie miałem nic wspólnego od lat yyyyyyy14−stu.....
29 paź 23:47
aniabb: no to ja miałam łatwiej... wciąż ją wałkuję
29 paź 23:49
Ajtek:
No widzisz

.
Jakby mi ktoś powiedział 10 lat temu, że będę pomagał w matmie, to w oczy bym sie zaśmiał.
Jeszcze 3 lata wstecz nie wiedziałem, że będę pomagał w przygotowaniach do matury

.
29 paź 23:50
aniabb: rozwijasz się
30 paź 00:07
Ajtek:
Taaaaaaaa, nawet proste granice już liczę, które miałem w szkole średniej i na studiach
30 paź 00:09
chemistry: A ja mam pytanie, co jesli mam C−83% H−17%?
Wychodzi niby C7 H 17 ale chyba tak nie może być...
18 lis 21:06
Jula: wtedy będzie butam czyli c4h10 ale też bym chciała wiedzieć jak to obliczyć
10 gru 19:53
Jula: butan*
10 gru 19:54
Mateusz: tak jak napisała aniabb na samym początku, warto czasami przewijac wątek na gore sluzy do
tego taki pionowy pasek po prawej stronie lub za pomocą kółka przewijania w myszce.
11 gru 09:34
daras: chemiczny wzór najłatwiej ustalić robiąc fizyczna analizę spektralną− jakościową i ilościową,
to wiem chociaz chemii miałem tylko 2 lata przez całe życie i to na każdym poziomie ylko o
kwasach i zasadach
11 gru 10:26