Zbadaj monotoniczność ciągów
studentpg93: Zbadaj monotoniczność ciągu:
an= √n2+1
Z moich obliczeń na razie wyszło : an+1 − an = √n2+2n+2 −√n2+1. Według mnie ciąg jest
rosnący, bo an+1 > an, ponieważ.. dodając do n jedynkę, zawsze będzie to większe od n.
29 paź 22:56
aniabb: teraz góra i dół razy to samo tylko z plusem
29 paź 22:59
aniabb:
| | 2n+1 | |
= |
| >0 |
| | √(n+1)2+1+√n2+1 | |
29 paź 23:02
studentpg93: a czy mogłabyś bardziej dokładnie? ;>
29 paź 23:09
29 paź 23:12
studentpg93: już zrobiłem, ale przyznam się szczerze, że tego wzoru nie rozumiem...
29 paź 23:16
aniabb:
taki myk żeby się pierwiastków pozbyć i odejmowania bo w granicach nie można odejmować
nieskończoności
| | (a−b)(a+b) | | a2−b2 | |
a−b = |
| = |
| |
| | a+b | | a+b | |
29 paź 23:19
Mila:

1) a
n>0
| an+1 | | √(n+1)2+1 | |
| = |
| >1 |
| an | | √n2+1 | |
ponieważ n
2+2n+2>n
2+1⇔2n>−1 zatem ciąg jest rosnący
2) Można narysować wykres funkcji f(x)=
√n2+1
dla argumentów dodatnich funkcja jest rosnąca, zatem dla n∊N
+też jest rosnąca
29 paź 23:25
studentpg93: Aha okej, dzięki

kolejny przykład:
| | −2n | |
Na razie doszedłem do tego −−> an+1 − an = |
| . Jeśli nie popełniłem |
| | (n+2)(n+1)(n−1)! | |
błędu, to co dalej?
29 paź 23:25
aniabb: na dole nawiasy są dodatnie góra ujemna więc ułamek <0 malejący
29 paź 23:27
studentpg93: a skąd wynika, że (n−1)! jest dodatni?
29 paź 23:34
aniabb: bo silnia to iloczyn kolejnych liczb
dla n=1 0! =1 z definicji
dla n=2 1!=1
dla n=3 2!=1*2=2
itd...
29 paź 23:44
studentpg93: | | (2n)! | |
okej, kumam. A czy mogę jakoś to skrócić? −−> |
| |
| | n! | |
29 paź 23:52
Ajtek:
yyyyyy chyba nie.
Ale niech aniabb sie wypowie
29 paź 23:53
studentpg93: | | (2n)! | |
Bo mam teraz przykład: an = |
| |
| | n! | |
| | (2n+2)! − (2n)! | |
Na razie doszedłem do −−> an+1 − an = |
| , co dalej? |
| | (n+1)! | |
29 paź 23:57
studentpg93: O ile się oczywiście nie pomyliłem ;>
29 paź 23:57
studentpg93: hmm
30 paź 00:24
Ajtek:
Wg mnie to powinno wyglądać tak:
| (2n+2)! | | (2n)! | | n!(2n+2)!−(2n)!(n+1)! | |
| − |
| = |
|
|
| (n+1)! | | n! | | n!(n+1)! | |
Mianownik zawsze >0, teraz nalezy rozpatrzyć znak licznika.
Ja nie mam na to dzisiaj głowy.
30 paź 00:43
Timmy: W tym przypadku lepiej jest policzyć iloraz.
30 paź 01:00
Mila:
II sposób
| an+1 | | (2n+2)! | | (2n)! | | (2n+2)! | | n! | |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| an | | (n+1)! | | n! | | (n+1)! | | (2n)! | |
| | (2n)!*(2n+1)*(2n+2) | | n! | | (2n+1)(2n+2) | |
= |
| * |
| = |
| =2(2n+1)>1 |
| | n!*(n+1) | | (2n)! | | n+1 | |
ciąg rosnący
30 paź 01:08