wyznacz iloraz i wzór ogólny ciagu geometrycznego gdzie a_2=-27 i a_5=-8
ciagi geometryczne zad: wyznacz iloraz i wzór ogólny ciagu geometrycznego gdzie a2=−27 i a5=−8
13 maj 18:28
Eta:
Witam

a
2 = −27 a
5 = −8
to: a
2 = a
1*q a
5 = a
1 *q
4
to: a
1*q= −27 i a
1 *q
4 = − 8
a
1 *q
4 = a
1*q *q
3
więc: − 27 *q
3 = − 8 => q
3 =
827
to q=
23
teraz podstawiając za q obliczamy; a
1
a
1 *
23 = − 27 => a
1 = −27*
32
To; a
n = a
1 *q
n−1
podstaw dane i podaj a
n=............
13 maj 20:04
tim: Hej Eta
13 maj 20:04