matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdz zbiór
Zbyszek:
(2n−3)!n!
m!
{(n,m)∊N x N :
=
; m≥1, n≥2}
(2n−2)!(n−1)!
(m−1)!
29 paź 22:39
Zbyszek:
Bardzo proszę o pomoc
29 paź 22:40
Ajtek:
(2n−3)!*(n−1)!*n
n
L=
=
(2n−3)!*(2n−2)*(n−1)!
2n−2
(m−1)!*m
P=
=m
(m−1)!
n
=m
2n−2
I teraz trzeba poszukać par liczb, które spełniają to zadanie.
29 paź 22:55
Tad:
(2n−3)!(n−1)!n
=m
(2n−3)!(2n−2)(n−1)!
n
=m ... itd
2(n−1)
29 paź 23:03