prosze o pomoc
lucas9393: Rozwiąż układ równań algebraicznie i graficznie:
29 paź 22:26
aniabb:

graficznie y=−2x−6
y=−2/3 x +2
algebraicznie
2x+y=−6
2x+3y=6
−−−−−−−−−−− odejmujemy
2y=12
y=6
x=−6
29 paź 22:43
lucas9393: a mógłbyś dokładniej wytłumaczyć? bardziej te rozwiązanie graficzne
29 paź 23:07
Gustlik: Przekształcasz oba rownania do postaci kierunkowej y=ax+b, czyli "robisz" z tych równań dwie
funkcje liniowe, potem rysujesz na jednym rysunku wykresy obu tych funkcji − rozwiązaniem są
współrzedne punktu przecięcia prostych.
29 paź 23:15