Opisz figurę geometryczną za pomocą odpowiednich układów nierówności
Qmi:

opisz poniższą figurę geometryczną, wykorzystując zapisane dane.
ABCD−równoległobok,
AB oraz CD są równoległe do osi OX
α=1350
B(3.−3), D(1,3)
AD i CB są do siebie równoległe (trochę nie wyszło mi to na rysunku)
Doszedłem do tego że tg 135
o to jest −1
29 paź 22:19
Qmi: W miejsce 3 czarnych kropek proszę wstawić kąt alfa 135 stopni.
29 paź 22:20
aniabb:
y<3
y>−3
y>x−6
y<x+2
29 paź 22:22
aniabb: oczywiście wszystkie nierówności w 1 klamerce
29 paź 22:23
Qmi: Jak to obliczyć:
y>x−6
y<x+2
29 paź 22:27
Qmi: Równanie prostej AB y=−3 x € R
Równanie prostej DC y=3 x € R
Tyle tylko na razie wiem.
29 paź 22:28
aniabb: powinieneś policzyć ten drugi kawałek kąta wtedy tg45°=1 i to współczynnik kierunkowy
więc y=1x+b .. b liczysz podstawiając współrzędne punktu B dla 1 prostej i D dla drugiej
29 paź 22:29
Qmi: Ale nie wiem jakie współrzędne ma A i C
to f(x) = ax+b
f(x) = 1*x+b − i co dalej?
b = −x ?
Muszę całą funkcje mieć.
29 paź 22:35
aniabb: b liczysz podstawiając współrzędne punktu B
y=x+b
−3=3+b
b=−6
29 paź 22:36
aniabb: a druga prosta analogicznie z punktem D
29 paź 22:37
Qmi: Co to za wzór y=x+b ?
29 paź 22:39
aniabb: a co napisałeś o 22:35 w 2 linijce
29 paź 22:44
Qmi: f(x) = ax+b
A zgubiłaś.
29 paź 22:47
aniabb: w 3linijce sam napisałeś że a=1
29 paź 22:56
Qmi: Ale to jest wzór f(x) = ax + b nie ma tam y.
29 paź 23:04
aniabb: f(x) to to samo co y
29 paź 23:08
Qmi: W B jest kąt 135 stopni. tg 135 stopni = −1
y = a*x+b
−3 = 3*(−1)+b
−3=−3+b
0=b
29 paź 23:52
aniabb: i po co ja piszę skoro Ty i tak nie czytasz ...
30 paź 00:01
aniabb:

a = tg α zawsze z tej strony
masz β=135° więc α=45° i tgα=1
30 paź 00:04
Qmi: Czyli kąt pobieramy z drugiej strony − Wielkie dzięki.
Moje wyniki.
Równanie prostej AB y=−3 x € R
Równanie prostej DC y=3 x € R
Równanie prostej AD y=x+2
Równanie prostej BD y=x−6
Poprawnie ująłem te dwie ostatnie odpowiedzi?
30 paź 00:19
aniabb: opisałeś brzegi a jak sam napisałeś
"Opisz figurę geometryczną za pomocą odpowiednich układów nierówności"
więc
y<3
y>−3
y>x−6
y<x+2
30 paź 11:44