wielomiany
Mucha: Równanie x4 + ax3 − 9x2 + x + b = 0 ma pierwiastki x1 = 2 i x2 = −1 . Znaleźć pozostałe
pierwiastki tego wielomianu
29 paź 22:09
PuRXUTM: W(2)=0 i W(−1)=0 podstawiasz i rozwiązujesz
24+a*23−9*22+2+b=0
(−1)4+a*(−1)3−9(−1)2−1+b=0
jak już wyjdzie Ci a i b to zapisujesz wzór wielomianu i z hornera wyznaczasz resztę
pierwiastków, albo może jeszcze szybciej dzielisz W(x): (x−2)(x+1)
29 paź 22:14
aniabb: podstaw za x 2 a potem −1
W(2)=0
W(−1)=0
wyliczysz a i b
29 paź 22:14
Beti: w(−1) = (−1)4 + a(−1)3 − 9(−1)2 + (−1) + b = 1 − a − 9 − 1 + b = b − a − 9
w(2) = ...
powstają więc dwa równania: b−a−9=0
... (z w(2))
rozwiąż ten układ wyznaczając a i b − podstaw je do wielomianu i policz pozostałe pierw.
29 paź 22:17