Proszę o pomoc
warper: Oblicz miejsce zerowe dla y=√x*√x−1.
29 paź 22:02
Beti: 0 = √x*√x−1 D: x≥0 i x≥1
x = 0 ∉D lub x−1 = 0 x ∊ <1,∞)
x = 1
m. z. to x=1
29 paź 22:06
Aga1.: Zacznij od dziedziny
x≥0 i x≥1⇒x≥1
√x*√x−1=0
√x(x−1)=0
x(x−1)=0
x=0 v x=1
Która z tych liczb należy do dziedziny?
29 paź 22:07
PuRXUTM: 0=
√x*
√x−1 zał: x≥0 i x−1≥0 czyli D=<1:+
∞)
0=
√(x(x−1) / *()
2
0=x(x−1) − nie ma wartości bezwzględnej bo wartość wyrażenia pod pierwiastkiem była nie ujemna
(zał)
x(x−1)=0 ⇔ x=0 lub x=1
albo można od razu 0=
√x*
√x−1 dla x=0 lub x=1, bo to widać
29 paź 22:08
PuRXUTM: no i kurde zapomniałem o dziedzinie

miejscem zerowym jest tylko x=1 bo D=<1;+
∞)
29 paź 22:09
warper: Dziękuję
29 paź 22:14