Prosze o pomoc
taki sobie: | | p | |
Obliczy ktos? ( 1+ |
| 36 )=2 |
| | 100 | |
29 paź 21:50
aniabb: ściśle według tego zapisu co powyżej to p=100 bo 1+1=2
29 paź 22:06
aniabb: jeśli procent składany to p≈2%
29 paź 22:10
taki sobie: procent składany tylko musze to obliczyc i przedstawic co po kolei dokladnie z logarytmów lub
funkcji wykładniczych
29 paź 22:18
aniabb:
1+p/100=21/36
p/100=21/36−1
p=100*(21/36−1)
29 paź 22:19
taki sobie: No i ile jest 2 do jednej trzydziestej szóstej skad mam wiedzieć

?
30 paź 10:06
aniabb: z kalkulatora
30 paź 10:32
taki sobie: Nie mam naukowego:( policzy ktoś?
30 paź 10:38
pigor: na kalkulatorze z funkcjami jest taki klawisz i nad nim najczęściej (z shift−em)
a
x albo x
y i tp. , a u ciebie masz
2{
136= 2
0,0278= 1,0195 , wtedy p=100(1,0195−1)=100*0,0195= 1,95 ≈ 2,
czyli p%=
2% − szukana stopa procentowa ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oczywiście możesz to także zlogarytmować, ale jak z tym sobie nie radzisz,
to co mówić o logarytmach
30 paź 10:40
pigor: ... tam miało być oczywiście 2
136 = 2
0,0278 =... z wystarczającą dokładnością
30 paź 10:43