Znaleźć prędkość pocisku znając kąt odchylenia prętu w który udeżył
Nuta: Witam,
Napiszę w skrócie, czy mógłby mi ktoś rozwiązać, bądź podać listę kroków i potrzebne wzory by
samemu rozwiązać zadanie o treści:
Pocisk lecący poziomo trafił w ciało zawieszone na bardzo lekkim (masę zaniedbać) i sztywnym
pręcie i utkwił w nim. Masa pocisku jest 1000 razy mniejsza od masy ciała. Odległość od punktu
zawieszenia pręta od środka ciałą wynosi l = 1 m. Znaleźć prędkość pocisku, jeżeli pręt z
ciałem odchylił się w skutek zderzenia z pociskiem o kąt alfa = 10 stopni.
Niestety jestem straszna noga z fizyki i nie wiem jak się do tego zabrać
29 paź 21:39
aniabb: policzyć wysokość h=l−lcosα
Ep=Ek policzyć prędkość ciała
mp*vp = (mp+mc)*vc policzyć vpocisku
29 paź 21:51
Nuta: mógłbyś rozwinąć 2 punkt?, tj Ep=Ek
29 paź 23:57
Nuta: mogłabyś*
Do tej pory wyszło mi coś takiego:
h = l − lcosα
h = 1 − 1*0,98
h = 0,02 m
zakładając że się nie mylę:
Ek = Ep
1/2 mv2 = mgh
v = √gh
v = √0.2 m/s
mp*vp = (mp+mc)*vc
vp = ( (mc/1000 + mc) * vc) * (1000/mc)
vp = ((1001 mc / 1000) * vc) * (1000 / mc)
vp = (1001*√0.2*mc / 1000) * (1000 / mc)
vp = 1001*√0.2 m /s
30 paź 00:17
Nuta: czy to jest poprawnie?
30 paź 00:18
Nuta: pomyliłem się w rachunkach, pod pierwiastkiem powinno być √0.4 m2/s2 więc:
vp = 1001*0.2 m/s = 200,2 m/s
i tak czy siak ponawiam pytanie, czy to jest dobrze?
30 paź 01:00