Wykaż, że
Devision: Proszę o pomoc.
Wykaż,że nierówność jest prawdziwa dla każdej rzeczywistej x.
(x2−2x+3)(x2−2x+4)≥x2−2x+7
z góry, dzięki.
29 paź 21:24
zombi: powymnażaj
29 paź 21:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
x
2−2x+4 = x
2−2x+3 + 1
x
2−2x+7 = x
2−2x+3 + 4
niech: t = x
2−2x+3
(t)*(t+1) ≥ t+4
t
2 + t − t − 4 ≥ 0
t
2 − 4 ≥ 0
(t−2)(t+2) ≥ 0
t = x
2−2x+3
(x
2−2x+3−2)(x
2−2x+3+2) ≥ 0
(x
2−2x+1)(x
2−2x+5)≥0
(x−1)
2(x
2−2x+5)≥0
pierwszy nawias zawsze ≥0
drugi nawias −−− Δ<0 ... 'a' >0 ... czyli wielomian przyjmuje zawsze wartości 'dodatnie'

c.n.w.
29 paź 21:33
Devision: dzięki.
29 paź 21:48