logarytmy
Licealistka: Oblicz logarytm log2360
wiedząc że
log320=a
log315=b
29 paź 21:19
29 paź 21:26
Licealistka: prosze o pomoc...
29 paź 21:41
Eta:
log
315= log
33+log
35=1+log
35=b ⇒
log35= b−1
| | a−b+1 | |
log320= log34+log35= 2log32+log35=a ⇒ 2log32+b−1=a ⇒ log32= |
| |
| | 2 | |
| | log332*23*5 | | 2+3log32+log35 | |
teraz : log2360= |
| = |
| = |
| | log32 | | log32 | |
=......... podstaw dane i dokończ
| | 3a−b+5 | |
poprawna odp to |
| |
| | a−b+1 | |
29 paź 21:42
Aga1.: log
320=log
3(4*5)=log
34+log
35=2log
32+log
35=a
log
315=log
33+log
35=1+log
35=b⇒log
35=b−1
log
2360=log
2(2
3*3
2*5)=3log
22+2log
23+log
25=
| | 1 | | log35 | |
3+2log23+log25=3+2* |
| + |
| = |
| | log32 | | log32 | |
dokończ
29 paź 21:52
Licealistka: | | 6a−2b+4 | |
po podstawieniu nie chce mi wyjsc dobrze wynik wychodzi mi |
| |
| | a−b−1 | |
29 paź 21:58
Aga1.: Wychodzi tak jak podała Eta.
29 paź 22:03