zespolone
asdf: z
4 + 5z
2 + 6 = 0
z
2 = t [C[<<< tutaj nie trzeba założenia, że t =>0, bo to zb. l. zespolonych

)
t
2 + 5t + 6 = 0
Δ = 1⇒
√Δ = 1
z
2 = −2 ∪ z
2 = −3
z =
√−2 ∪ z = −
√−2
z = i
√2 ∪ z = −i
√2
z =
√−3 ∪ z = −
√−3
z = i
√3 ∪ z = −i
√3
29 paź 21:19
Godzio:
Nie powinno się pisać "√−2", tylko od razu i√2 (taka uwaga)
29 paź 21:28
29 paź 21:32
ICSP: z2 ≠ z
29 paź 21:46
asdf: a no

z
4 = (1 −i)
4
z =
4√(1 − i)4
tak można?
29 paź 21:51
Godzio:
Można
29 paź 21:56
ICSP: z4 = (1−i)4
z4 = −4
z4 + 4 = 0
kończ
29 paź 21:58
asdf: no to wariatke mamy na matematyce...kazała nam tym sposobem to liczyć:
z
4 = (1 − i)
4
i tym sposobem...
z(1 − i)
4 = 16
z(1 − i)
4 − 16 = 0
(z(1 − i)
2 − 4)(z(1 − i)
2 + 4) = 0
(z(1 − i) + 2)(z(1 − i) − 2)(z(1 − i) −2i)(z(1 − i) + 2i) = 0
tak też jest dobrze?
29 paź 21:59
asdf: @ICSP
nie możemy korzystać ze wzorów newtona dla n > 3...
29 paź 22:00
Godzio:
Nie musicie

(1 − i)
4 = [ (1 − i)
2 ]
2 = (2i)
2 = −4
29 paź 22:01
ICSP: LOL
jaki wzory Newtona xD
O czym ty gadasz
29 paź 22:01
29 paź 22:02
asdf: jak zwał tak zwał
29 paź 22:03
ICSP: yyy nie użyłem tego

Nie będzie się mogła do Ciebie przyczepić
29 paź 22:04
asdf: Uwierz mi, że Ona potrafi do każdej rzeczy się przyczepić i udowodnić, że nie masz racji
29 paź 22:05
asdf: z4 + 4 = 0
z4 − 4i2 = 0
(z2 − 2i)(z2 + 2i) = 0
(z − √2i)(z + p{2i)(z2 + 2i) = 0
tak o?
29 paź 22:37
ICSP: buuu brzydko

z
4 + 4 = (z
2 + 2z + 2)(z
2 − 2z + 2) − ładnie
29 paź 22:38
asdf: z
2 + 2z + 2 = 0
Δ = −4
√Δ = −2i
tak o?
29 paź 22:50
ICSP:
29 paź 22:50
asdf: a wziąłem i tak to policzylem:
z0 = 1 − i
z1 = (1 − i)(cosπ/2 + isinπ/2) = (1 − i)(i)
z2 = (1 − i)(cosπ + isinπ) = (1 − i)(−1)
z3 = (1 − i)(cos3π/2 + isin3π/2)
z3 = (1 − i)(cos(π+π/2) + isin(π+π/2)
z3 = (1 − i)(−cosπ/2 − isinπ/2)
z3 = (1 − i)(−i)
Chyba szybciej i latwiej
29 paź 22:57