wykaż że ciąg o podanym wzorze ogólnym jest ciągiem geometrycznym a_n=3^2n-1
ciagi geometryczne zad: wykaż że ciąg o podanym wzorze ogólnym jest ciągiem geometrycznym an=3 (2n−1)−−− to jes potęga
na górze to co w nawiasie
13 maj 18:18
AS: Przypatrz się przykładom po lewej stronie,tam podano jak zapisać potęgę
podstawa , znak potęgi , otwarty nawias klamrowy , wykładnik , zamknięty nawias klamrowy
an = 32*n − 1
an+1 = 32*(n+1) − 1 = 32*n + 1
an+1
q = −−−−− = 32*n + 1/32*n − 1 = 32*n + 1 − 2*n + 1 = 32 = 9
an
Iloraz jest równy 9 i niezależny od n,co świadczy o tym,że jest geometryczny.
16 maj 10:02