29 paź 21:10
aniabb:
podnieś do kwadratu a potem pierwiastkuj
0,99888
y zrób wspólną potęgę
m(m1)(m+1) trzy kolejne parzysta razy podzielna przez 3
6
29 paź 21:14
Pablo: O którym piszesz zadaniu? strasznie nie jasno...
Co z reszta?
29 paź 21:15
aniabb: poodejmuj pomnóż podziel
pomnóż nawiasy (każdy z każdym)
te logarytmy dają 3
29 paź 21:16
aniabb: wszystkie pokolei .. jak Ty się nie chcesz nauczyć próbując cokolwiek napisać to mi się nie
chce tym bardziej Tobie rozpisywać ..a w ogóle to na koncu tej ksiazki są wskazówki
29 paź 21:17
Pablo: Chodzi o to że w 1 poscie nie napisałaś mi o które zadanie w ogólę chodzi.. Nie każdy jest
alfą i omegą z matmy... Udało mi się zrobić10 z krótkiej odpowiedzi, ale innych nie rozumiem.
29 paź 21:19
aniabb: 11. podnieś do kwadratu i napisz wynik
29 paź 21:22
Pablo: (3+√5)210 tak jest w książce? a dlaczego?
29 paź 21:29
Pablo: sorry na końcu jest kwadrat a nie do 2 do 10
29 paź 21:29
aniabb: podnieś najpierw te pierwiastki do kwadratu
29 paź 21:30
Pablo: To jest 25 .. pierwiastkujac zostaje 5.
29 paź 21:32
aniabb: całość podnosisz
29 paź 21:34
aniabb: no dobra..łatwiej będzie pierwszy przerobić na wzór skróconego mnożenia
29 paź 21:42
aniabb: √9+2*3*√5+5 = √(3+√5)2=|3+√5|=3+√5
3+√5−√5=3
29 paź 21:43
Pablo: A powiesz jeszcze jak z √14+6√5 −√5 uzyskano to 3+5 pod pierwiastkiem do kwadratu? bo
widzę że rozpisałaś to z kwadratu sumy.
Dobra to jest 11,13 a 15 jeszcze? jak rozpisać?
29 paź 21:54
aniabb:
13. x=81100 a y=125100
29 paź 21:59
aniabb: 15
x+y+z=15
2x+y+z=21
29 paź 21:59
Pablo: Ok, dzięki. Jeszcze tylko możesz rozjaśnić jak sprowadziłaś to do wspólnej potęgi?
a w 15 ma wyjść 6 czyli odejmuje się te 2 równania?
29 paź 22:10
aniabb: a co uzyskasz jak odejmiesz..napisz tu twoje obliczenia
9200=92*100=(92)100=81100
29 paź 22:12
Pablo: x=6 odejmując dolne równanie od górnego.
29 paź 22:16
aniabb: i masz odpowiedź
29 paź 23:14