matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz iloraz i wzór ogólny ciągu geometrycznego
ciagi geometryczne zad:
1
wyznacz iloraz i wzór ogólny ciągu geometrycznego gdzie a
3
=4 i a
8
= −
8
13 maj 18:14
M:
6 maj 14:21
Podstawy Geometrii:
a
8
=q
5
a
3
1
q
5
=−
32
−1
q=
5
√
32
1
q=−
2
a
3
=a
1
*q
2
a
3
a
1
=
q
2
4
a
1
=
=16
1
4
a
n
=a
1
*q
n−1
1
a
n
= 16* (−
)
n−1
2
6 maj 14:31