Proszę o sprawdzenie
Tomek : Proszę o sprawdzenie i ewentualną korektę:
Rozwiąż nierówność:
| | 4−x | | 1 | |
log12 |
| < log12 |
| |
| | x−5 | | x−1 | |
29 paź 20:42
Tomek : zał:x−5≠0 i x−1≠0
x
1≠5 i x
2≠1
Opuszczam logarytm:
| (4−x)(x−1) | | x−5 | |
| − |
| >0 |
| (x−5)(x−1) | | (x−1)(x−5) | |
(−x
2 +4x +1)(x−5)(x−1)>0
Delta= 20 pierw. z d.= 2
√5
x
3=2+
√2
x
4=2−
√2
x
5=5
x
6=1
29 paź 20:51
Tomek :

x∊(2−
√2;1) U (2+
√2;5)
29 paź 20:59
29 paź 21:03
Tomek : Czyli z założenia wychodzi że x∊R?
A i jeszcze jedno tam ma byc √5 a nie √2.
29 paź 21:25