ciagi geometryczne zadania
ciagi geometryczne zad: suma wyrazów skończonego ciągu jet równa 765 pierwszy wyraz tego ciągu jest równy 9 a iloraz 4
wyznacz liczbę wyrazów tego ciągu
ps prosze o dokładną wytłumaczenie tego gdyż nie bylem na tych lekcjach
13 maj 18:10
Eta:
Witam
| | qn −1 | |
Należy skorzystać ze wzoru na sumę : Sn = a1 * |
|
|
| | q −1 | |
zatem: Sn = 765
3*(4
n −1)= 675 /:3
4
n −1 = 255 => 4
n = 266 => 4
n = 4
4 =>
n=4
ciąg ten jest 4−−ro wyrazowy:
spr: 9, 36, 144, 576
9 + 36 +144 + 576 = 765
13 maj 21:41