1) Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczna tego ostrosłupa kat α
taki, ze cosα = 0,8. Krawędź podstawy ma długość 3 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa.
| a2√3 | ||
Pp = | ||
| 4 |
| 9√3 | ||
Pp = | ||
| 4 |
| 2 | a√3 | |||
zauważ ,że x= | h a h= | i dalej dasz radę! | ||
| 3 | 2 |
| a√3 | ||
|AO|= | = √3 | |
| 3 |
| √3 | 5√3 | |||
cosα= | = 0,8 ⇒ b= | |||
| b | 4 |
| a*hb | ||
Pc= Pp+3* | =......... | |
| 2 |
| 5√3 | ||
hb2 = ( | )2 − (1,5)2 | |
| 4 |