Ciagi i szeregi
Aniaa: | | n | |
jak obliczyc granice ciagu o podanym wzorze: ( |
| ) 2n  |
| | n−6 | |
29 paź 20:25
ICSP: mogę się spytać w jakim celu chcesz ją liczyć ?
29 paź 20:27
Aniaa: bo mam takie zadanie
29 paź 20:27
ICSP: masz obliczyć ta granicę czy może zbieżność szeregu ?
29 paź 20:28
Aniaa: obliczyc granice
29 paź 20:29
Godzio:
e
12 zapewne

Nie ma co pisać
29 paź 20:30
Aniaa: no wiem ze z e ale nie wiem jak zrobic zeby tak wyszlo..
29 paź 20:32
Godzio:
Jak wyglądają granice z e ?
29 paź 20:32
Aniaa: moglbys to jednak rozpisac..?
29 paź 20:33
Aniaa: | | 1 | |
no trzeba doprowadzic do wzoru (1+ |
| )n = e tylko nie wiem jak w tym przypadku usyskac |
| | n | |
taka postac..
29 paź 20:34
kylo1303: | n | | n−6+6 | | 6 | |
| = |
| =(1+ |
| )
|
| n−6 | | n−6 | | n−6 | |
Sprobuj dokonczyc sama.
29 paź 20:38
Aniaa: ok dzieki

tylko mam jeszcze jeden problem.. bo mialam tez juz podobno zadanie i wlasnie nie
| | 5 | |
wiem jak mam tak, np : (1+ |
| )n to jak pozbyc sie tej piatki ;> |
| | n | |
29 paź 20:42
kylo1303: A czemu chcesz sie jej pozbyc?
W sumie to warto znac taki wzorek:
29 paź 20:46
Aniaa: ahaaa ! no i to wszytsko wyjasnia, dzieki
29 paź 20:49
Aniaa: to mam jeszcze jedno pytanie..
| | 1 | |
jak mam tak: (1− |
| )n to jak zmienic ten minus na plus? |
| | n | |
29 paź 20:50
kylo1303: Bardzo prosto:
| | −1 | |
(1+ |
| )n (te nasze "k" bedzie rowne −1) |
| | n | |
29 paź 20:51
Aniaa: Aha! Wielkie dzieki
29 paź 20:53
Aniaa: | | 4*3n+2+2*4n | |
a taki wzor : |
| wiem, ze np 3n+2 sie rozklada na 3n*32 ale |
| | 5*2n+4n+1 | |
co dalej?
29 paź 20:57
kylo1303: 3
n+2=3
n*9. Tutaj wylacz najwieksza potege (bodajze 4
n) przed nawias w liczniku i
| | an | | a | |
mianowniku i powinno wyjsc (pamietajac ze |
| =( |
| )n) |
| | bn | | b | |
29 paź 21:01
Aniaa: najwieksza potege przed nawias

a ja myslalam ze podzielic przez nią..
29 paź 21:03
Aniaa: wyszło

Dzieki
29 paź 21:07
Aniaa: | | 1+2+4+...+2n | |
a czy granicą tego ciągu: |
| będzie ∞  |
| | 2n | |
29 paź 21:17
Aniaa: bo troche nie jestem pewna..
29 paź 21:18
Krzysiek: w liczniku skorzystaj ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego
29 paź 21:21
Aniaa: znalazlam blad.. wyjdzie 1
29 paź 21:26
Krzysiek: wyjdzie 2
29 paź 21:28
Aniaa: | | n−1 | | k | |
nie wiem jak ten wzor: |
| przeksztalcic tak zeby bylo: 1+ |
| .. |
| | n+2 | | an | |
29 paź 21:30
Aniaa: wyjdzie 2

czemu..
29 paź 21:31
Krzysiek: podstawiasz do wzoru pamiętając o tym, że jest (n+1) wyrazów (poprzednie zadanie)
| n−1 | | n+2−3 | | −3 | |
| = |
| =1+ |
| |
| n+2 | | n+2 | | n+2 | |
po drugie korzystając z tego wzoru (ten co kylo podał) musisz pamiętać o założeniu bo ten wzór
nie zawsze działa
29 paź 21:37
Aniaa: a jakie jest zalozenie?
29 paź 21:38
Krzysiek: limn→∞ (1+bn )1/bn =e
gdy bn →0
29 paź 21:41
Aniaa: okej
29 paź 21:44