Pare zadan z liczb rzeczywistych
Uczen Pani Białek: Potrzebuje pomocy z nastepujacymi zadaniami
Wartosc liczbowa wyrazenia
3√ −2716 x
3√2 =
Najprostsza wartosc wyrazenia
√5 − 2√6 x
√5 + 2√6
Dana jest liczba 123456X , gdzie X oznacza cyfre jednosci. Sprawdz czy istnieje cyfra X , dla
ktorej liczba ta jest podzielna przez 15
| | 3√64 − (√7 −2) (√7 +2) | |
Wartosc wyrazenia |
| |
| | (0,75)−2 + (−1,5)−2 | |
Probowalem liczyc sam ale moje wyniki nie zgadzaja sie z odpowiedziami , a te zadanie 123456X
to w ogole nie wiem jak sie zabrac ... Wielkie dzieki za kazda pomoc
29 paź 20:22
krystek: | | 3 | |
zad 1 zapisać pod jednym pierwiastkiem i = |
| |
| | 2 | |
29 paź 20:26
Kejt: rozumiem, że "x" to " * " ? znaczy znak mnożenia?
jeśli tak, to:
a)
3√−2716*2=...
przy b) skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia:
(a+b)(a−b)=a
2−b
2
wtedy pozbędziesz się niewymierności z mianownika i powinno pójść z górki..
jakby co to pytaj
29 paź 20:26
krystek: Liczba jest podzielna przez 15 gdy jest podzielna przez 3 i przez 5.
Na końcu musisz mieć 0 lub 5 i sprawdź czy jest podzielna przez 3
29 paź 20:27
Uczen Pani Białek: Nie za bardzo mi to idzie , 1 zrobilem
29 paź 20:36
krystek: zad 2 masz wskazówkę Kejt
29 paź 20:37
krystek: zad 3 zapisz pod jednym pierwiastkiem i zastosuj wzór z drugiego Czyli
√a*√b=√a*b
(a+b)(a−b)=a2−b2
29 paź 20:40