analityczna
PuRXUTM: Witam wszystkich

Dane są punkty A=(−4,2), B=(6,−2)
a) Dla jakich punktów A, B, C=(m+1,Im−4I) są współlinowe
Wiem że punkty są współliniowe jeżeli
1) IABI + IBCI=IACI lub 2) IABI+IACI=IBCI lub 3) IACI + IBCI= IABI
ale podstawiając to do wzoru wychodzą chore liczby, pomoże ktoś ?
np. w pierwszym wychodzi tak
2
√29 +
√(m−5)2+(Im−4I+2)2=
√(m+5)2+(Im−4I−2)2 i co dalej ?
29 paź 20:21
krystek: Napisać równanie prostej przez punkty A i B iwstawić współrzędne C
29 paź 20:23
PuRXUTM: kurde rzeczywiście, nie wpadłem na to, dzięki
29 paź 20:26
Eta:
1/ napisz równanie prostej AB
2/ policz dla jakiego "m" punkt C€ pr. AB
29 paź 20:27
Eta:
Ooo

już
krystek napisała
29 paź 20:28
PuRXUTM: dzięki
Eta
29 paź 20:28
PuRXUTM: krystek to jest ona ?
29 paź 20:28
PuRXUTM: wychodzi mi że m∊∅, sprawdzi ktoś ?
29 paź 20:35
krystek: Zapisz swoje obliczenia sprawdzę . Ona
29 paź 20:36
PuRXUTM: o to przepraszam

, myślałem że błąd
Ety 
ale całego to mi się nie chce przepisywać

tak w skrócie
pr.AB: 5y=−2x+2
C=(m+1,Im−4I)
5Im−4I=−2(m+1)+2
5Im−4I=−2m
1) dla m∊(−
∞;4)
5(−m+4)=−2m
−5m+20=−2m
3m=20
m∉D
2) dla m∊<4;+
∞)
5(m−4)=−2m
5m−20=−2m
7m=20
m∉D
Czyli m∊∅
29 paź 20:41
krystek: A skąd wziąłeś ograniczenia dla m?
29 paź 20:43
PuRXUTM: z wartości bezwzględnej
29 paź 20:43
krystek: o , przepraszam nie widziałam wartości bezwzględnej
29 paź 20:44
PuRXUTM: czyli dobrze ?
29 paź 20:47
29 paź 20:47
krystek: odp dla m∊∅
29 paź 20:48
krystek: Eto ,a ja nie wypatrzyłam błędu.
29 paź 20:49
PuRXUTM: no przyznam się odpowiedź ciekawa
29 paź 20:49
krystek:
29 paź 20:50
Eta:
Macie dobrze

bo m<0 , czyli ostatecznie m€∅
29 paź 20:50
29 paź 20:51
PuRXUTM: o widzę dzisiaj premia

Ale po dwa

czy po jednym dla dwóch ?
29 paź 20:53
krystek: Wyraźnie po. Dziękuję bardzo.
Eto jak kolano?
29 paź 20:56
Eta:
@
krystek 
Kolano? ....... ok, ale teraz poszło w staw skokowy

Jutro następna wizyta ze zdjęciem rtg
Mimo wszystko jest troszkę lepiej, bo poruszam się na zastępczych "nogach"

Myłam okna i wieszałam firanki ...... pewnie skręciłam kostkę ( nie pamiętam tego zajścia)
Achhhhhhh ta "młodość"

Najważniejsze,że mam mimo tego dobre samopoczucie
29 paź 21:02
PuRXUTM: mam jeszcze jedno merytoryczne pytanie
mam takie zadanie:
Na prostej AB wyznacz punkty, których odległość od punktu P=(3,5) jest równa 2
√5
oznaczam sobie ten punkt jako C
i liczę tak:
IPCI=2
√5
wychodzi mi z tego że
(xc−3)
2+(yc−5)
2=20
i teraz mogę sobie jak by nie patrzyć że tam jest xc tylko traktować to jako co i pisać dalej
że
| | 2 | | 2 | |
(x−3)2+(− |
| x+ |
| −5)2=20 |
| | 5 | | 5 | |
| | 2 | | 2 | |
czy pisać dalej xc (xc−3)2+(− |
| xc+ |
| −5) 2=20  |
| | 5 | | 5 | |
29 paź 21:05
PuRXUTM:
29 paź 21:14
Eta:
dobrze

, możesz pisać C(x,y)
29 paź 21:20
PuRXUTM: a właśnie jak mam 2 mieć takie punkty to mam to jakoś na początku oznaczać, czy co ? bo nie
wiem
mam dać w tym przypadku C i D ? czy tylko przy rozwiązaniu mi wyjdą 2 "c" i piszę ich
współrzędne ?
29 paź 21:22
Eta:
Otrzymasz równanie kwadratowe, i dwa rozwiązania ( podaj obydwa jako C1 i C2
29 paź 21:26
PuRXUTM: kurde, jeszcze pytanie do tego pierwszego

to C(x,y) kiedy mam napisać ? na początku czy po
tym jak mi wyszło że (xc−3)
2+(yc−5)
2=20 ? Sory że jestem taki "upierdliwy"

ale chciałbym
to mieć idealnie zapisane

Bo jak zapiszę na początku IPCI=
√(x−3)2+(y−5)2 zamiast IPCI=
√(xc−3)2+(yc−5)2 to będzie
trochę nie czytelne
29 paź 21:26
PuRXUTM: jeszcze jedno

delta wyszła mi ujemna, sprawdzałem 2 razy, mógłby ktoś sprawdzić ?
29 paź 21:33
PuRXUTM: w sumie z tą deltą ujemną to może być dobrze bo odległość punktu P od prostej AB wyszła mi
√29
a my mamy znaleźć punkt na prostej AB odległy od punktu P o 2√5=√20 czyli się nie da
29 paź 21:37
PuRXUTM:
29 paź 21:46
PuRXUTM: help
29 paź 21:57