wzór ciagu
dsfsdgsd: jaki jest wzór ciagu 1,2,3,1,2,3,1,2,3,1,2,3,1,2,3,.....
29 paź 20:18
dsfsdgsd: ?
29 paź 20:50
dsfsdgsd: ?
29 paź 20:59
dsfsdgsd: ?
29 paź 21:08
dsfsdgsd: da sie w ogole wyznaczyc wzor?
29 paź 21:12
dsfsdgsd: ?
29 paź 21:29
dsfsdgsd: ?
29 paź 22:26
dsfsdgsd: ?
29 paź 23:08
dsfsdgsd: ?
29 paź 23:53
Ajtek:
Wg mnie nie, ale pewności nie mam.
29 paź 23:54
Godzio:
Zawsze się da
29 paź 23:57
Ajtek:
Cześć
Godzio,
Dawaj rozwiązanie

.
29 paź 23:57
30 paź 00:06
Ajtek:
Chodzi o modulo, tak?
30 paź 00:08
Bogdan:
| | 1 | |
Wyrażenie [x] to część całkowita z x, np.: [4 |
| ] = 4, [π] = 3 |
| | 3 | |
30 paź 00:09
Ajtek:
Czyli cecha z liczby

.
Witaj
Bogdan
30 paź 00:10
Godzio:
Mówiłem, że się da
30 paź 00:10
Bogdan:
Tak. Witaj
Ajtek
30 paź 00:12
Ajtek:
"Mówiłęm, że się da" Nie poznaję Ciebie
Godzio. Byłem pewien, że masz gotowe rozwiązanie.
Może inaczej, dałeś mi to zadanko do zrobienia

.
30 paź 00:19
AS: Nie mam pewności,czy poprawne rozwiązanie
an = {1n,2*1n*0,3*1n*0} lub równoważne
an = {1n, 21 + n*0,31 + n*0} dla n ∊ N
a właściwie dla każdego n .chociaż niezgodne z definicją ciągu.
30 paź 09:19
Jack:
albo:
| | ⎧ | 1 dla n=1 (mod 3) | |
| an= | ⎨ | 2 dla n=2 (mod 3) | , gdzie n∊N
|
| | ⎩ | 3 dla n=0 (mod 3) | |
30 paź 12:14
AS: a nie powinno być
{ 1 dla n (mod 3) = 1
an = { 2 dla n (mod 3) = 2 , gdzie n ∊ N
{ 3 dla n (mod 3) = 0
30 paź 13:26
Godzio:
Ajtek o tej porze już nie myślę
30 paź 13:51
Jack:
nie,
AS 
A tak poważniej, to zwykła kwestia zapisu. Bodaj wszędzie gdzie czytałem
symbol "(mod k)" pisali na końcu, a zamiast znaku "=" stał symbol "≡". Ułatwiłem sobie tylko,
żeby nie szukać tego ostatniego znaczka.
30 paź 14:02
AS: Niepokoi mnie jedno: n przyjmuje wartości tylko 0,1 i 2 (wyraz ciągu)
a gdzie n = 4,5,6,...?
30 paź 15:35