matematykaszkolna.pl
Pochodna przyspieszenia po czasie i prędkości średniej po czasie Global: Witam! Miałem pół godziny wykładu z pochodnych i całek na fizyce i trochę za mało z nich zrozumiałem. Na matematyce zaczniemy pochodne dopiero za tydzień na poważnie, więc dlatego nie wiem jak zrobić te przykłady. Otóż mam zależność położenia od czasu x(t)=4+3t−2t3 i mam obliczyć: − V(t), a(t) − x(0), x(2) − V(0), V(2), Vśr(0→2) − a(0), a(2), aśr(0→2) Obliczyłem V(t)=3−6t2 i teraz doczytałem, że przyspieszenie jest pochodną po prędkości, więc mogę (chyba) zrobić tak: a(t)=V'(t)=0−6*2t=−12t ? I teraz (pytanie prostackie) czy mogę w przykładach − x(0), x(2), V(0), V(2), a(0), a(2) po prostu podstawić to co jest w nawiasie do otrzymanych równań x(t), V(t) i a(t)? Dodatkowo jak można obliczyć Vśr(0→2) i aśr(0→2)? Wiem tylko, że Vśr=ΔrΔt ← tutaj Vśr i Δr są wektorami Przepraszam, że tak zbiorczo, ale szukam po forach, książkach i nic
29 paź 20:18
AC:
 x(2)−x(0) 
vśr =

2 
 v(2)−v(0) 
aśr =

2 
29 paź 20:47
Global: Na pewno to jest dobrze? Do zadania dopisałem sobie na wykładzie, że średnie mają być przebytą drogą do czasu, a nie wartością średnią. Czy a(t) dobrze obliczyłem?
29 paź 21:42
aniabb: a(t) jest ok
29 paź 21:45
Global: jeżeli w takim razie średnie podane przez AC też są ok to dziękuję bardzo emotka
29 paź 22:09
aniabb: to nie są średnie..to jest droga przez czas..tylko czas u Ciebie akurat 2 s
29 paź 22:18
Global: Powrócę jeszcze raz do prędkości średniej i przyspieszenia średniego. AC podał takie wzory, ponieważ Vśr=Δxt i aśr=ΔVt, mam rację?
6 lis 18:35