Pochodna przyspieszenia po czasie i prędkości średniej po czasie
Global: Witam!
Miałem pół godziny wykładu z pochodnych i całek na fizyce i trochę za mało z nich zrozumiałem.
Na matematyce zaczniemy pochodne dopiero za tydzień na poważnie, więc dlatego nie wiem jak
zrobić te przykłady.
Otóż mam zależność położenia od czasu x(t)=4+3t−2t
3
i mam obliczyć:
− V(t), a(t)
− x(0), x(2)
− V(0), V(2), V
śr(0→2)
− a(0), a(2), a
śr(0→2)
Obliczyłem V(t)=3−6t
2
i teraz doczytałem, że przyspieszenie jest pochodną po prędkości, więc mogę (chyba

) zrobić
tak:
a(t)=V'(t)=0−6*2t=−12t

?
I teraz (pytanie prostackie) czy mogę w przykładach − x(0), x(2), V(0), V(2), a(0), a(2) po
prostu podstawić to co jest w nawiasie do otrzymanych równań x(t), V(t) i a(t)?
Dodatkowo jak można obliczyć V
śr(0→2) i a
śr(0→2)?
Wiem tylko, że V
śr=
ΔrΔt ← tutaj V
śr i Δr są wektorami
Przepraszam, że tak zbiorczo, ale szukam po forach, książkach i nic