PROSZE PILNIE O POMOC, rozszerzenie ;)
miim: Miara jednego z kątów trójkąta jest równa 30 st. Pole tego trójkąta wynosi √3, a promień
okręgu opisanego jest równy 2. Oblicz promień okregu wpisanego w ten trójkąt.
29 paź 19:48
miim:
29 paź 19:54
miim: !
29 paź 19:59
miim: pomoze ktos?
29 paź 20:05
+-:

α=30
o R=2
a/sinα=2R→a=R=2
S=ha/2=
√3→h=
√3
z Pitagorasa OD=
√3
OD=h
Figura AODE jest prostokątem dwa kąty proste boki parami równe
z Pitagorasa AC=R=2
AB=2ACcosα=2
√3
obwód ΔABC=2+2+2
√3
p=2+p{3
r=S/p=
√3/(2+
√3)=
√3(2−
√3)
29 paź 22:57