.
asdf: zespolone
3√(2 − i)6
jednym z pierwiastkow jest liczba (2 − i)2, ponieważ:
n√xy = xy/n
więc:
(2 − i)6/3 = (2 − i)2?
29 paź 19:44
asdf: ?
29 paź 19:48
Godzio: Jednym z pierwiastków jest (2 − i)
2
bo [ (2 − i)
2 ]
3 = (2 − i)
6
29 paź 19:49
asdf: do tego będzie taki wzór?:
| | φ*6 + 2kπ | | φ*6 + 2kπ | |
z = 3√|z|{6}(cos |
| + isin |
| ) |
| | 3 | | 4 | |
k = 0,1,2,4,5
?
29 paź 19:59
asdf: ?
29 paź 20:05
asdf: ?
29 paź 20:11
asdf: | | φ*6 + 2kπ | | φ*6 + 2kπ | |
z = 3√|z|6(cos |
| + isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
29 paź 20:12
Godzio:
Jak ja nie lubię wzorów

Ja takie coś pamiętam:
| | φ + 2kπ | | φ + 2kπ | |
Jeżeli wk = n√r(cos |
| + isin |
| ) (φ = arg(z) )to |
| | n | | n | |
| | 2π | | 2π | |
wk + 1 = wk * (cos |
| + isin |
| ) |
| | n | | n | |
z
1 = (2 − i)
2
| | 2π | | 2π | |
z2 = (2 − i)2 * (cos |
| + isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | | 2π | | 2π | |
z3 = (2 − i)2 * (cos |
| + isin |
| ) (lub z3 = z2 * (cos |
| + isin |
| ) ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
29 paź 20:15
asdf: Dzięki

tylko nie wiem czy to chochlik, czy ja źle wzór rozłożyłem, mi wyszło:
| | cos2kπ | | 2kπ | |
wk + 1 = w0 * |
| + isin |
| ) |
| | n | | n | |
29 paź 20:21
Godzio:
| | 2π | | 2π | |
wk + 1 = w0 * (cos |
| + isin |
| )k + 1 = |
| | n | | n | |
| | 2π + 2kπ | | 2π + 2kπ | |
= w0 * (cos |
| + isin |
| ) |
| | n | | n | |
29 paź 20:24
asdf: Bede musial troche posiedziec nad tym wzorem, mam takie zadanie:
p4{

−2+3i)
4
w
0 = −2 + 3i
\
\
| | 2π | | π | |
w1 = (−2 + 3i)(cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
w
1 =(−2 + 3i)(0 + i)
w
1 = −2i − 3
w
2 = (−2 + 3i)(cosπ + isinπ)
w
2 = (−2 + 3i)(−1 + 0)
w
2 = 2 − 3i
| | 3π | | 3π | |
w3 = (−2 + 3i)(cos |
| + isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
w3 = (−2 + 3i)(cos(π+ |
| ) + isin(π+ |
| )) |
| | 2 | | 2 | |
w
3 = (−2 + 3i)(−0 −i)
w
3 = 2i + 3i
dobrze mam?
29 paź 20:33
asdf: p4{−
29 paź 20:33
asdf: emotikony pobroiły sprawę

, powinno być tak w 1 linijce:
4√ (−2 + 3i)4
29 paź 20:35
Godzio:
Jest ok.
29 paź 20:35
asdf: No to elegancko

Na pierwsze kolokwium czekam z otwartymi 'ręcyma'
29 paź 20:38
Godzio:
29 paź 20:39
asdf: w czwartym pierwiastku chyba mam źle:
(−2 + 3i)(−i) = 2i −3i2 = 2i + 3
29 paź 20:47
Godzio:
No tak tak
+3
29 paź 20:47
asdf: (1 −
√3i)
51
| | √3 | | π | | π | | 5 | |
sin = − |
| >>> α = |
| , kąt ∊ IV ćw⇒φ = 2π − |
| = |
| π |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 5 | | 5π | |
z = 251(cos |
| π* 51 + isin |
| *51) = 251(cos85π + isin85π) = |
| | 3 | | 3 | |
2
51(cosπ + isinπ) = 2
51(−1 + 0i) = −2
51
taka jest postać trygonometryczna?
29 paź 20:50
asdf: ?
29 paź 20:57
asdf: ?
29 paź 21:04
Godzio:
29 paź 21:25