Wyrażenia wymiernr, rozwiąż równanie
Piotr: prosze o pomoc w rozwiązaniu tego równania
12x−3−x−22x+3=−1
29 paź 19:43
Kejt: rozszerz ułamki do wspólnego mianownika i skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia.
29 paź 19:44
Piotr: a może cos więcej podpowiedzieć, jestem totalnie zielony
29 paź 19:45
Piotr:
dziedzina ! mianowniki ≠ 0 .
pomnoz przez (2x−3)(2x+3).
29 paź 19:48
Piotr: d\ziedzina mi wyszła D=\{3/2 i −3/2}
a delta 177
29 paź 19:53
Piotr: jeszcze chyba musze obliczyć x1 i x2, prawda?
29 paź 19:55
Piotr:
tak
29 paź 19:59
Piotr: ok , dzieki
29 paź 20:00
Piotr: a powiedz mi jeszcze, czy x1= −9−
√177/4
29 paź 20:12
Piotr:
| | −9−√177 | |
tak. |
| a, drugi z plusem  |
| | 4 | |
29 paź 20:13
Piotr: no to super, tak mi wlłaśnie wyszło, tylko nie wiem czy te wyniki należą do dziedziny, w tym to
całkiem głupi jestem
29 paź 20:15
Piotr:
| | 3 | | 3 | |
no dziedzina sa wszystkie liczby reczywiste oprocz |
| i − |
| . |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
czy ktores rozwiazanie wynosi |
| lub − |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
29 paź 20:18
Piotr: chyba nie, mówię chyba, bo jak widze pierwiastki , których nie da się policzyć, to nic już nie
wiem\
29 paź 20:20
Piotr:
jakby bylo to przeciez skrociloby sie

oba rozwiazania naleza do dziedziny
29 paź 20:21
Piotr: jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
29 paź 20:22
Piotr:
nie ma sprawy
Piotrze
29 paź 20:23